Informatie over dementie

Dementie

Dementie staat bekend als een samenhang van symptomen en een verzamelnaam van vrijwel vijftig ziektes. Kortgezegd zijn de hersenen bij dementie niet meer in staat informatie te verwerken. De meest bekende en ook de meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer. Vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie zijn ook vormen die erg veel voorkomen.

Hersenen

De zenuwcellen bij iemand met dementie breken langzaam tot snel af. Als de zenuwcellen dan niet volledig afbreken, wordt de verbindingen verbroken tussen de cellen of werkt deze verbindingen niet meer goed. Door de afname van zenuwcellen zal het functioneren van de hersenen ook steeds meer afnemen. Deze afname, oftewel de achteruitgang in zijn algemeen, kan heel snel gaan. Zo kunnen sommige mensen met dementie toch nog jarenlang een redelijk leven leiden. In het ergste geval komt een persoon met dementie te overlijden door een ziekte of infectie, doordat  het lichaam steeds meer verzwakt door deze symptomen.

Mensen met dementie

We zien steeds meer mensen met dementie. Inmiddels heeft een op de vijf mensen last van deze ziekte. Vrouwen hebben meer kans op de ziekte, namelijk een op de drie vrouwen heeft kans last te krijgen van dementie. Hoe ouder de persoon, hoe groter de kans op dementie. Dit is te zien aan het aantal mensen met dementie boven de 90 jaar, namelijk 40 procent. In totaal hebben ruim 270.000 mensen last van dementie op dit moment. Door de vergrijzing zal de groep die lijdt aan dementie alleen maar groter worden. Er wordt verwacht dat is 2040 een half miljoen mensen in Nederland zullen lijden aan dementie.

Oorzaak

Op dit moment is de exacte oorzaak nog niet helemaal helder. Men denkt dat tot 30% het aantal dat lijdt aan dementie voorkomen kan worden door gezonder te leven. Zo zijn er 7 risicofactoren die de kans op dementie kunnen vergroten:

  1. Roken
  2. Lage mentale activiteit
  3. Weinig bewegen
  4. Depressie
  5. Sterk overgewicht
  6. Hoge bloeddruk
  7. Suikerziekte

Er wordt ook verteld dat de kans op dementie erfelijk bepaald kan zijn. Wat we echter niet weten is ondanks de genen, wat uiteindelijk bepaald of een persoon het wel of niet krijgt. Het enige wat er gedaan kan worden is ervoor te zorgen dat er gewerkt wordt aan de risicofactoren.

Genezing

Gezien het feit dat bij dementie sprake kan zijn van verschillende ziektes, kan medicatie deze symptomen wel aanpakken. Echter hiermee wordt de ziekte zelf vertraagd. Er bestaat helaas nog geen ‘cure’ voor dementie, maar toch ontdekt men steeds meer dingen die baat kunnen hebben bij dementie. Een steeds bekender voorbeeld hiervan is muziektherapie. Steeds meer zien we hoe muziek invloed heeft op gedrag en emoties. Denk hierbij aan muziek wat iemand laat denken aan bepaalde herinneringen van die tijd. Bij mensen met dementie ziet men steeds meer dat muziek het geheugen op die manier ondersteunt en wordt daardoor als therapie ingezet.

Bezigheidstherapie is ook belangrijk voor mensen met dementie. Bij mensen met dementie kan lage mentale activiteit problematisch zijn. Favourinco heeft een leuk en therapeutisch middel om dementeren mensen therapeutisch bezig te houden, namelijk het memory kleedje. Klik hier voor meer info.

De omgang met dementeren mensen als familie of vrienden kan heel erg moeilijk en vervelend zijn. Het kan daarom erg fijn zijn om vergelijkbare verhalen te horen of te delen. Stichting Alzheimer Nederland biedt zowel de informatie aan als de mogelijkheid om deze verhalen te delen, lezen of horen en mocht u vragen hebben, kunt u ook contact met ze opnemen. Heeft u behoefte hiernaar? Kijk dan gerust op www.dementie.nl.